barx.org presenterer

Muzak für die Massen

Bastard - Bein Harald / Rocky - Hasj e Bæsj

En milepæl er i sannhet nådd. Muzak für die Massen leverer her sitt bidrag nummer 100, og har med dette gjort alle trusler og spådommer til skamme. Vi har grått og ledd oss gjennom muzakalske opp- og nedturer - alt i tett samvirke med våre kjære lesere som ved sitt engasjement har gitt oss noe av seg selv - på godt og vondt. Vi har blitt referert til av det tunge norske muzakbloggermiljøet, vi har fått en italiensk fan som vi ikke våger å ha kontakt med, vi har blitt utskjelt og truet av rurale stillaskonger og fått støtte fra HVPU-ere landet rundt. Dersom redaksjonen skal trekke frem noen navlebeskuende selvinnsikter må det være spaltens ytterst distriktsvennlige og brobyggende karakter. Bygda er sentral i alt det norske, men spalten har større visjoner og ser bygda i det meste - også når det gjelder internasjonale forhold. Folk ER folkelige - verden rundt. Om en kan lykkes med å få verdens muslimer til å rope "ji-ha!" i stedet for "jihad" ved å spille en humørfylt westernlåt, som ikke produsert i det amerikanske - ja, da bør en prøve det. En åpen vilje til dialog kommer alltid bedre ut ved hjelp av muzakens internasjonale og interrelasjonelle kraft og styrke!

Nåvel, dere. Ikke grunn til å ta ytterligere av i selvforherligelse og narsissisme. Vi må holde fokus på det muzakalske, også når vi jubilerer. For å slutte en av flere ringer, vil vi i dag gå tilbake til tematikken fra vår første muzakartikkel: Narkomaniens evige åk - som jo rammer høy og lav, fattig og rik, kristen og muslim, mann og kvinne, hummer og kanari. Vi ønsker her å bøte på den litt lemfeldige omtalen av dette samfunnsproblemet fra den gang spalten var ung, ny og minimalistisk. Redaksjonen har (etter flere voteringer) vedtatt med 3 mot 2 stemmer at vi tar klar avstand fra narkotika. Bare så det er sagt. Det viktige er da selvsagt å gå i rette med mye av den narkotikaforherligende lydforurensingen, særlig dagens unge utsettes for. Vi slår derfor til med hele to "anti-stoff"-muzakalske bidrag. Vinklingen er nokså lik, det viktige målet er det samme. At det er mer enn ti år mellom bidragene viser betimelig det universelle i narkotikaproblematikken.

Tunglegeringsrockerne i vestbygdbandet Bastard (se bilde) gir oss fra sin debutplate historien om den knalltøffe lokalhelten "Bein Harald" som ikke uventet går i hundene etterhvert som rusmidlene får makten over gutten. Etter det vi kan forstå av den sjarmerende, men tungt tilgjengelige dialekten, ender klassens ADHD-maskot opp som overdosetilfelle i storbyens onde favntak. Vi kjenner tematikken om urbanitetens farer igjen fra mange MFDM-innlegg. Men der Bastard gir oss den dødelige skrekkhistorien, gir rockerne i Rocky oss et litt mer håpefullt perspektiv. I sin fordømmende advarsel om at "Hasj e bæsj" fra 1981 (se bilde), blir ikke døden nødvendigvis det skremmende sluttresultatet. Låten er en sterk apell om å komme seg bort fra kjøret, og er en klar oppfordring om å holde seg unna selv milde former for narkotika. Rocky påpeker at, som for Bein Harald, begynner det alltid med sorgfri moro. Men lumsk hasj blir fort første steget i trappen mot helvete og den uhyggelige slavetilværelsen narkojaget uunngåelig fører til. Rocky var visst nok et Trondheimsbasert band som spilte inn plata "Hard granitt og mjuk marmor" i Nidaros studio, men dialektbruken tyder nok på et enda nordligere utgangspunkt (ytterligere opplysninger om bandet mottas med takk).

Alt i alt summerer begge bidragene på en forbilledlig måte essensen i MFDM-redaksjonens grunnholdninger, og er et flott bakteppe når vi feirer oss selv med varm fyrstekake, rørte jordbær og temperert calvados. En samlet redaksjon vil til sist i jubileumsartikkelen ydmykst få rette en takk til MFTM-redaksjonen for oppstartsinspirasjon, og selvsagt vevmester barx for raus spalteplass, uredd og fremragende publisering. Hipp-hipp... Feir on!

mp3 / mp3
nyeste artikkel / artikkeloversikt