barx.org presenterer

Muzak für die Massen

Åge Aleksandersen - Va De Du Jesus

Solidaritetsdagen er bak oss, og oppildnet av dette gir spaltisten fra Karmøys ytre-vest-periferi, Billy Sjøen, oss et ettertankens bidrag som drar til side glemselens slør og avdekker både gårsdagens kamper og de elektriske trommesetts begrensninger.

Åh, va de du, Åge?

Åge Aleksandersen (født 21. mars 1949 i Namsos, se bilde) er norsk rocks gigant, med mer enn 1,5 millioner solgte plater. Som vi alle vet, vokste Åge opp under fattige kår i Namsos. Familien hans var av tater-slekt, noe som førte til at han ofte ble mobbet i barndommen. At han begynte å spille gitar og skrive musikk, er delvis et svar på dette. Men ikke et helt uttømmende svar, selvsagt. Ikke alle vet at Åge er svært allsidig. I 1980 deltok han blant annet i Melodi Grand Prix med låten "Bjørnen sover". En sterk låt som kritiserte Sovjetunionens invasjon av Afghanistan. I 1989 nådde denne kritikken Moskva. Og som kjent: Styrkene ble trukket ut. Kort tid etter kollapset hele Sovjetunionen. Definitivt etter langvarig press fra Åge. Den mer uformelle Åge la i 1994 ut på motorpsycheltur med Tore Strømøy. Resultatet ble tv-serien "På loffen" - en tittel som helt klart henspeiler mot tater-bakgrunnen.

Vi velger i dag å trekke fram den hardtslående låten "Va de du Jesus". Her trekker Åge de geopolitiske linjene pakket inn i en humanistisk-religiøst-menneskerettsmessig-skråblikk-visjonært kontekst. I løpet av få vers trekker Åge linjene fra borgerrettskampen, til studentaktivist Jan Palach som satte fyr på seg selv i Praha 1968 - til barnet som ble drept under Ariel Sharons blid-fete åsyn i Sabra & Chatilla. Godt jobba, Åge! Va det dæ vi mesta igjen?

mp3
nyeste artikkel / artikkeloversikt