barx.org presenterer

Muzak für die Massen

Marius Müller - Anita Hegerlands Rompe

Det er en komplisert musikkhistorisk utredning spalta denne gangen har tatt på seg. Dette popkulturelle bidraget har nemlig flere interessante sidespor. Heng med.

En salig, ett vinduderbarn og en rumpe

Av Billy Sjøen, Karmøy

Gitarist Marius Müller spiller nå på de evige gitarfestival-marker etter en bilulykke. Av mange regnet som en stor gitarist, av andre bare som Marius. Han var mye brukt som studiomusiker, men det var gitaren og ikke vokalen som ble brukt. Bortsett fra dette bidraget som vi finner på en langspillplate (LP) fra humorduoen Falsk & Mathisen.

Oslo-gutten Marius insisterer på å framføre hyllesten til eks-barnestjerne - nå medianaldra og litt nedtona - Anita Hegerlands bakdel på nynorsk/landsmål. Pussig nok er dette nybrotsarbeidet av ein låt ikke løftet fram i biografiar og lignende når Marius sin kariere skal oppsummerast (Se t.d. http://www.marius-muller.com).

Nåvel. Underveis henviser Marius til noe som får Oldfields pumpe til dunke. Hva er så dette?

Som mange vil vite ble Mike Oldfield på midten av 80-tallet sammen med Anita Hegerland, som han hadde møtt bak scenen på en av sine konserter. Hun var i Tyskland og Norge kjent som barnestjerne. Med henne fikk han to barn: Noah og Greta Marie. Hegerland fikk også muligheten til å synge på hans neste singel: "Pictures in the Dark" fra 1985 (se bilde).

For de fleste vil navnet Mike Oldfield være forbundet med albumet "Tubular Bells" og singelen "Moonlight Shadow". Førstnevnte solgte i 16 millioner eksemplarer og gikk til topps i alle de land den ble gitt ut, med unntak av U.S.A. Med sin kompleksitet og originalitet er plata sikret evig klassiker status, på linje med det beste fra The Beatles og Bob Dylan.

Oldfield ble stemplet som et vidunderbarn da han i en alder av 19 år laget plata nærmest på egen hånd. Samtlige 20 instrument på plata var spilt av Mike selv.

Dermed er sirkelen sluttet. Vidunderbarnet Marius synger om dama til vidunderbarnet Mike. Men på nynorsk?

mp3
nyeste artikkel / artikkeloversikt