barx.org presenterer

Muzak für die Massen

Slade - Merry Xmas Everybody

Spaltens sisyfoser har i sannhet hatt mye å gjøre nå på forvinteren, men likevel tar vi oss selvsagt tid til en skikkelig julefeiring! Og skal vi kjapt og lett komme i den mest nisseaktige julestemning, vender vi oss gjerne til de skrikende rockerne i Slade (se bilde).

Med base i de kjente fotballbyene Walsall og Wolverhampton ble Slade 70-tallets mest populære britiske band, og denne julehymnen er blitt en av de mest elskede britiske julesanger. Singelen (se bilde) er utgitt i 1973, 1984, 1986, 1998 og 2006. Stadig nye generasjoner cowboy-snacksspisende briter spiller og bælmer altså julen inn til Noddy Holders utvetydige melding om at det er jul. Til tross for at sangen opprinnelig var ment å være arbeiderklassens julesang til oppmuntring i kullstreikenes England, er den innspilt sommerstid i New York. Og det må sies at tømmer man innpå nok julefluidum bilr klassetilhørigheten fort relativt lite viktig, og man raller med på det fengende og definitivt fremtidsoptimistiske refrenget.

Dagens spaltebidrag var på en litt trist måte også Slades svanesang. Det var nemlig bandets sjette og siste nummer 1 hit i England. Selv med et blaff på 80-tallet var Slade på hell. Bandet, som en gang solgte flest singler og inspirerte storheter som Kiss og Spinal Tap, har på mange måter blitt musikalske norgesvenner. Sentrale redaksjonsmedlemmer fikk i 2004 med seg en konsert med bandet på nattklubben "På Vift" på Husnes i Sunnhordland (ligger bortgjemt et sted på Vestlandet). Stemningen var høy, festbrusinntakene hyppige og hitsene mange. Men julesangen spilte de ikke. Kanskje like greit siden dette var i juli, og sangen passer best når kulda setter inn. Vi ønsker alle lesere og lyttere en god og høylydt muzakalsk jul. Spell on!

mp3
nyeste artikkel / artikkeloversikt