barx.org presenterer

Muzak für die Massen

Gitti & Erika - Heidi (Titellied)

Ja dere, da er vi tilbake etter nok en vel gjennomført og vel fortjent sentral-europeisk ferie. Uker med kulturfolk på alle kanter setter naturlig nok sterke spor, noe vi mener også bør reflekteres i disse hardt ervervede spaltemillimetre. Denne gangen stopper vi opp ved et lite sveitsisk eventyr. Som Ditlev-Simonsens så smertelig får erfare i disse dager, er ikke alle eventyr knyttet til dette føderale skatteparadiset nødvendigvis like morsomme.
Nå vel, vi lar nordmenns janteøvelser ligge litt og tenker oss inn i en nasjonalistisk alpesetting med edelweiss overalt, aromatiske lederhosen på barske menn med kulemager og grønne lommer slåtteeng mellom alpine fjelltopper i syningom. Her i denne erkekantonen bor Heidi, en liten foreldreløs jente med opptil flere odds mot seg. For å gjøre en lang historie kort - og for å komme oss ut i sensommersolen: Heidi innynder seg hos en eldre herre som lar henne få bo hos seg, blant gjeter, seter og bestevennen Peter. Heidi lærer fort, og etter mye viderverdigheter, bl.a. et opphold i den tyske elvemetropolen Frankfurt, sjalusi og alvorlige rullestolulykker, løser det hele seg til alles beste. Heidi blir adoptert av en rik familie og snipp snapp.
Eventyret om alpejenten har fengslet, særlig germanofil ungdom i over hundre år. En liten knekk kom naturlig nok i en turbulent seksårsperiode rundt 1940, men mange filmer og TV-serier har fortsatt å berike oss med glimt fra denne sentraleuropeiske høy(sic!)kulturen igjen og igjen. Denne allmenne appellen ser vi klart i dagens bidrag, som er den tyskspråklige versjonen av tittelmelodien fra en japansk animasjonsserie i 52 episoder - Arupusu no shojo Haiji. Vi nyter med andre ord et ekte kulturelt aksebidrag! Duoen Gitti & Erika (se bilde) fikk gullplate og (apropos Ditlev-Simonsens) forklelommene fulle av sveitserfranc for sin prestasjon i 1977. Vel fortjent synes vi. Tobler on.

mp3 / tekst
nyeste artikkel / artikkeloversikt