barx.org presenterer

Muzak für die Massen

Harry Brandelius - Nordsjön

Svensker er merkelige, dere. I desember 1944, mens ubåtkrigen raste og Nordsjøen ikke virker som et opplagt salgstriks, ble Harry Brandelius' schlager "Nordsjön" (se bilde) lansert med en del brask og noe bram. Men greit nok, kanskje: Fiskere over hele Norden kunne nå drømme seg bort fra krig og landligge mot "Doggers bankar", der dybden forøvrig bare er 12,8 til 35,5 meter. Nåvel.

Sclagerartisten og filmstjernen Harry Torbjörn Brandelius (se bilde) var i motsetning til de fleste svensker en sann norgesvenn under nevnte krig. Etter å ha talt tyskerne midt i mot fra scenekanten, måtte han rømme landet under en norgesturné. En skikkelig tøffing altså, med helt andre verdier enn oppblåste, unnfalne svensker gang på gang har vist når det blåser opp og faller unn.

Brandelius ble kåret til århundrets slagerartist i Sverige, og spaltens sisyfoser er ikke helt fremmed for å utrope ham også til Nordens muzakknug, men så er det dette med at han er svensk. Så vi lar det bli med bare å nynne ivrig med på Martin Nilssons yppige vals mens vi setter sjøbein og letter ankerdrammen til Harrys crooning, ypperlig backet av ikke ukjente Calle Jularbos Orkester. Og om du mot formodning fremdeles ikke er overbevist, kan du sjekke ut Harry her. Sail on!

mp3
nyeste artikkel / artikkeloversikt