barx.org presenterer

Muzak für die Massen

Der Tanz der Vampire - Totale Finsternis

Visst visste vi at Billy Sjøen (fra Karmøy, pro tempore Magdeburg) er glad i kjøttpudding, men at han også har mer blodige preferanser, var vi lenge lykkelig uvitende om. At hans spaltefravær virkelig skyldes en sentraleuropeisk studiereise forstår vi nå. Og vi som trodde han bare var hjemme på trygd.

Vampyrenes dans: Vorpommern tur/retur

Sakserane er gode til å lage bilar og planlegge. Vi mener de også er gode til å lage musikk (og muzak, red.anm.). Ser vi på forbundsrepublikken som heilskap, vil vi tru at delstaten Vorpommern kanskje akkurat nå er på høyden hva musikalske uttrykk gjelder.

Füsst litt fakta: "Vorpommern ist im politischen Sinn die Bezeichnung des 1945 bei Deutschland verbliebenen Teiles der preußischen Provinz Pommern und bildet zusammen mit Mecklenburg das Bundesland Mecklenburg-Vorpommern. Es umfasst den östlichen Teil und etwa ein Drittel des Landes."

Så musikk: Dennne perlen er hentet fra den tyske scene. I gode tradisjoner med Brecht og andre (les gjerne "Om tidens teater (Schriften zum Theater)" på originalspråket - synes vi det vitner om stor selvtillit og subtil kvalitet at Jim Steinmans musikk blir gjendikta på tysk. Meat Loaf-oppsetninger på tysk gjør livet verdt å leve - inneklemt mellom Best of Nena-plata og Scooters fengande festmusikk. "Total eclipse of the heart" kjenner vi som en slager med Bonnie Tyler, men i denne versjonen er vi mye nærmere originaltanken. Musikalen "Vampyrenes dans" / "Der Tanz der Vampire" (se bilde) ivaretar mye bedre det mytiske i musikken.

Vampyrene fra Øst-Europa blir ofte kalt for de ekte vampyrene og de var ofte knyttet opp mot kristendommen. I Romania hadde man to vampyrer, Stigoii og Moroii, som var uektefødte barn som ble født av foreldre som også var uektefødte. Disse vampyrene kunne være både mann (som var skallet) og kvinne (som hadde et rødt ansikt). I likhet med andre vampyrer elsket de blod og ville orgier, men skilte seg ut ved at Moroii var en levende vampyr mens Stigoii var en vanlig «død» vampyr. Når Moroii vampyren døde, ble den Stigoii. Nosferatu er den mest kjente av disse vampyrene. Blodsugere eller ikke: Nyt låten mens du krossar deg og legg fram klaser med hvitløk.

mp3
nyeste artikkel / artikkeloversikt