barx.org presenterer

Muzak für die Massen

Nora Brockstedt - Voi voi / Sverre Kjelsberg og Mattis Hætta - Sámiid Ædnan

Ja, da nærmer det seg Grand Prix igjen, dere. Vi er som alltid beredt, men speider antakelig forgjeves etter norsk seier i Eurovisjonens glitterparade denne gangen. En kvisete barnehageassistent i siste del av stemmeskiftet er alt vi unner Europa i år. I tillegg synger gutten på engelsk med en aksent nesten helt i Thor Heyerdalklassen. Vi spår Momarkedet som siste stopp her.

Nåvel. Men vi kan jo mimre litt med tidligere muzakhøydarar. Det er selvsagt mye å velge i, men to bidrag stikker seg muzakalsk ut som perler på en snor. Vi tenker naturligvis på de to samiskinspirerte bidragene som vi aldri kommer til å glemme.

I 1960 deltok Norge for første gang. Sangen var Voi Voi, glitrende fremført av populærmusikkens daværende yppersteprestinne, den yppige Nora Brockstedt (se bilde). Nora drog i land en fin 4. plass, mye takket den eksotiske etnisiteten i sangen, som særlig imponerte våre allierte i Be-ne-lux-landene. Voi voi boostet i sannhet virkelig Noras karriere.

Neste sameinspirerte sang som kom til den internasjonale finalen var Sámiid Ædnan (dette er rettskrivningen NRK benytter) levert av eks-popstjerne og gammelraddis Sverre Kjelsberg og den ukjente samegutten Mattis Hætta (se bilde). Med den kontante politiseringen av urfolks retter er det definitivt slutt på den naivistiske integreringsstilen vi husker fra Voi voi. Kampen om Alta-Kautokeino-vassdraget gav gamle Kjelsberg en ny giv og satte samespørsmålet og urfolks miljøkamp betimelig på dagsordenen, også i den populærmuzakalske sfære. Om det ikke gav gjenlyd i Brüssel, så gav det i alle fall gjenlyd i Den Haag, der finalen gikk i 1980. At det kun ble 16. plass må dessverre Sverre selv ta ansvar for med sitt aggressive blikk og sin lett spastiske gitarteknikk.

En ting er sikkert: Disse bautaene i norsk Grand Prix-deltakelse vil aldri bli glemt. Kanskje er det på tide med et nytt samekulturbasert Grand Prix-bidrag snart? Samene er også våre landsmenn og fortjener absolutt å bli muzakalsk integrert i vårt moderne Norge. At det fremdeles finnes eksempler på slik forbrødring mellom nordmenn og samer skal vi nok komme tilbake til ved en senere anledning. Joik on.

mp3 / tekst / mp3 / tekst
nyeste artikkel / artikkeloversikt