barx.org presenterer

Muzak für die Massen

Ole Ivars - Kalle Med Fela / Spellemannsblod

Med full sommer, fulle seil og fulle folk som snubler rundt på festlige utearrangementer landet over, slår vi her til med to klassiske, men fremdeles aktuelle episke storverk i muzakens ypperste liga. Vi stiller nok en gang inn spaltens grelle, men hypnotiske halogenlys på det omfangsrike mjøsbandet Ole Ivars.

"Kalle med fela" fra 1992 skulle vise seg å ha nær viagrisk virkning på Ole Ivars' noe nedadpekende karrierekurve. Platen "Lørdagskveld" ser ved første øyekast ikke ut som noen oppsiktsvekkende dansebandsplate. De like dressene virker like, de gamle mennene virker gamle og settingen virker satt (se bilde). Men dette er Ole Ivars' første plate på Tylden & co. Audun Tyldens teft og låtskriver, bassist og andrevokalist William Kristoffersens genialitet skulle snart sende bandet opp igjen på salgslistene. "Kalle med fela" er et uttrykk for den nye given: Folkemusikalske toner blir dansebandifisert på en til nå uovertruffen måte. Tekstene er folkelige, humoristiske, nostalgiske og nære.

Den uunnseelige "Lørdagskveld"-platen banet veien for den virkelige killeren fra Ole Ivars: Platen "Spellemannsblod" fra 1993 (se bilde). Låten "Spellemannsblod" var best på Norsktoppen både i 1993 og 1994 og kom nylig på en tredjeplass i kåringen av tidenes norsktoppmelodi. Både den musikalske og tekstlige oppskriften til denne skjellsettende låten er den samme som i "Kalle med fela". Den opprinnelig svenske Kalle er med i begge låtene. Den slitne og tilårskomne spellemannen spiller og drikker på en østlandsk utedans. Glorifiseringen av spillemannens liv kan også overføres på Ole Ivars selv. Kristoffersens kunstneriske grep er både intelligente og beundringsverdige. Og som de ivrigste vet stopper det ikke her: Kalles kamerat i sangen, Jalle, får nemlig også en egen låt på plata: "Jalle med bæljen". Vi bøyer oss i støvet fra 1000 campingplasser - spell on!

mp3 / tekst / mp3
nyeste artikkel / artikkeloversikt