barx.org presenterer

Muzak für die Massen

Nordre Sving - Trailersjåfør / Bastard - Trailersjåfør

Etter oppfordring fra flere påståtte spaltelesere setter vi nok en gang fokus på det rike trailermuzakmiljøet. Det er noe med trailere som appellerer til det dypeste i oss. Cowboykulturfascinasjonen av den frie trailersjåføren som girer seg inn i solnedgangen med melankolsk ensomhet som fast følgesvenn setter muzakfantasien i sving hos mange. I samarbeid med karmøyskribenten Billy Sjøen presenterer Muzakmeisters her to ulike gode bilder av trailermiljøet vi alle er så glade i. Vi velger oss en uvant kritisk og en kjent overstrømmende stil som tilnærmingsmåte i denne nyskapende kombiartikkelen.

Trailersjåføren - mytisk legende eller hardtarbeidende fagruppe?

Nordre Sving (se bilde) - er gla`gutta fra Oslos eldste band. Denne klassikeren av en slager av det lette slaget havner trygt plassert i den velkjente sjangeren "låt skrevet for å smiske seg inn med målgruppen". Historien er velkjent: Sjåføren har 200 mil igjen å kjøre. Lange dager i førerhuset på den faste ruta mellom Norge og Italia. Vinterglatte veier - satans ildvann som tilbehør til kjøttkakene på veikroer på kontinentet. Å haike med trailere er en billig form for transport. Men Nordre Sving svikter sjåførene når de i refrenget skremmer bort potensielt hyggelig selskap ved å blåse ut at du ved å sitte på får høre en sang om en trailersjåfør. Noen vil hevde at bandet aldri burde ha sluppet ut av nordre sving på Bislett - spesielt etter at skøytesporten gikk over til å bli hallidrett. På hjemmesidene til Nordre Svings heter det at besetning er stabil og at de fem muntre herrene representerer tilsammen 100 års fartstid på norske og utenlandske scener. Som om det hjelper... Nei, dere - dette klassiske muzakbidraget gir nok et utdatert og fortegnet bilde av en stolt yrkesgruppe.

Da er det annerledes med trailersjåføren det sjøvendte periferibandet Bastard synger om. Bastard synger på dialekt, men legger en godviljen til kan tekstene forstås av de aller fleste. Bandet, som ble startet i 1992 har tre album på samvittigheten. På bandets andre skive "Seriøst pisspreik" (se bilde) finner vi innertiersangen om trailersjåføren. Her er det få klisjéer - innpakningen er tung, tung metallrock og teksten er overmåte realistisk (se tekst). Bastardenes utlegning gir oss et overraskende variert bidrag. Her er uventede taktskifter, samt avslørende beskrivelser om trailersjåførens harde liv (det blir kolonne i stedet for bayonne, ja!). Det hele toppes elegant når det på ungdomsopprørsk vis ironisk både refereres til trailersjåførsangen som bl.a. Nordre Sving har spilt inn og barneregleklassikeren "Har du hørt historien om de tre små fisk (bob, bob, daddy, daddy, bob, bob, sue)". Fornyelsen av trailermuzaken er både betimelig og godt gjennomført. Kjør on!

mp3 / mp3 / tekst
nyeste artikkel / artikkeloversikt