barx.org presenterer

Muzak für die Massen

Halvdan Sivertsen - Pus Har Løpetid

MFDM starter det nye året friskt med å presentere et oppsiktsvekkende eksternt artikkelbidrag fra Karmøys svar på Håkon Moslet, Billy Sjøen. Brennpunktet i dag er rebellen H. Sivertsens tilslørte fornedring av Den islamske republikken Iran.

Sataniske vers - sataniske refreng?

Han syns alt er koselig og moro, men her stikker Halvdan Sivertsen (se bilde) fingeren rett inn i hvitøyet på presteskapet i Iran. Salman Rushdies "Sataniske vers" blir faktisk bare småtterier mot "Pus har løpetid".

For hva er det han synger, Nordlands mistenkelig blide sønn? "Khatami, Khatami, Khatami! Khatami har løpetid!"

Hadde Irans president Mohamad Khatami (se bilde) visst hvilken fornedrende kopling Sivertsen gjør mellom hans navn og sesongorienterte drifter, hadde det for lengst vært utstedt en fatwa (dødsdom) på den respektløse nordlendingen, som riktignok har skjegget i orden.

"Pus har løpetid" er hentet fra albumet "Ny og Naken" fra 1987. Som vi alle vet har han sluppet billig unna. Få år senere utstedte ayatollah Khomeini dødsdommen mot Salman Rushdie for boka "Sataniske Vers" - nettopp fordi den ble oppfattet som blasfemisk mot islam.

Hvis det å synge muntert at president Khatami har løpetid ikke er blasfemisk og fornedrende, så forstår ikke vi. En skal slett ikke se bort fra at en mannsterk delegasjon hadde tatt turen til det kalde nord dersom noen persiske papyrusrullere bare hadde visst om dette.

Mulig det iranske regimet blandet sammen forlagssjef William Nygaard og Halvdan Sivertsen, men dette forholdet er fortsatt så uavklart at det ikke blir opp til denne spalten å plassere ansvaret. Men vi tar vel ikke mye feil om dette er et mindre etterforsket spor i den såkalte Nygaard-saken.

Samtidig er Halvdan Sivertsen en ypperlig artist for totalitære regimer. Hans utbredte ufarliggjøring av viktige problemstillinger i samfunnet kan ikke undervurderes i propagandaøyemed.

Har du ikke hørt "Pus har løpetid" før, anbefaler vi aktsom lytting. For dette er rett og slett ikke til å tro! Heller ikke til å kimse av.

mp3 / tekst
nyeste artikkel / artikkeloversikt