barx.org presenterer

Muzak für die Massen

Holmsve - Linedancebølgen går

Årets dansebandlåt er noe mer enn en populær melodi i rurale strøk. Vår eminente gjesteskribent Billy Sjøen fra bygdeøya Karmøy gir oss et betimelig nytt dybdesyn når det gjelder amerikansk kulturs innvirkning på våre lokalsamfunn.

Et skritt frem og to skritt tilbake - bygdesamholdets nye mantra?

Nok en gang har gjestespaltisten funnet fram en låt som drøfter samfunnsviteren Stein Rokkans akse-modell over spenningen mellom sentrum-periferi og kultur-økonomi.

Holmsve (se mennene på bildet) er et Steinkjer-basert band som med låten "Linedancebølgen går" presenterer en realbeskrivelse av et fraflyttingstruet, postmoderne bygdesamfunn der kjente og kjære institusjoner er borte eller modernisert til det ugjenkjennelige. Posten er ikke lenger den pilaren den engang var. Med moderne krav til et innholdsrikt arbeids-og fritidsliv, er det ifølge beskriver Holmsve lite å hente i bygde-Norge. Redningen er derfor nyvinninger innen fritidsaktiviter. Det er her den USA-importerte linjedansen kommer inn som fornyende kraft i bygdas kulturliv. Virkelighetsbeskrivelsen etter moderniseringens herjinger er ypperlig beskrevet.

Holmsve har solid empirisk dekning, ettersom bandets medlemmer ifølge plateselskapet Tylden har opphav fra Snåsa i nord til Levanger i sør. De tidligere utgivelsene inneholder flere perler som også drøfter det postmoderne samfunnet: Det e' lov å ha drømma (1998) og En rød liten rose (2001).

Holmsve er:
Joar Petter Holmsve - hovedvokalist
Ronny Vaagen - keyboard/vokal
Snorre Westrum - el-gitar/vokal
Harald Fjelldal - bass/vokal
Lars Westerfjell - trommer/vokal
Odd Eystein Noem er lydkaill

mp3
nyeste artikkel / artikkeloversikt