barx.org presenterer

Muzak für die Massen

Die Puhdys - Hansa-Hymne / Wilder Frieden

Det er en glede for MFDM-redaksjonen med dette å presentere noen godbiter vi har hatt liggende en stund. For to år siden ble spalten oppfordret om å presentere østtyske supportersanger, og særlig Puhdys legendariske "Hansa-Hymne". I forbindelse med den nylige bundesligastarten imøtekommer vi herved folkeviljen på generøst postferiemessig vis. Men bak denne uskyldig, lett anmassende sportssangen, ligger en lengre historie...

Die Puhdys (se bilde tatt ved Brandenburger Tor, hånd i hånd som om det var i går) er det mest suksessrike bandet fra DDR gjennom tidene. Bandet har bestått siden 1969, og fikk raskt en voksende tilhørerskare blant rock- og popsugen østtysk ungdom. Usikre på om dette var bra for folkedemokratiet, klødde de lokale kommunistpampene seg i pappskallene et lite år før Puhdys ble klassifisert som reaksjonære og fikk spilleforbud i Karl Marx-Stadt-regionen i 1970. Men en stadig økende popularitet og Puhdys' vilje til å innordne seg gjorde at Honecker-regimet tildelte gruppen DDRs Spelemannspris i 1974 (Goldmedaille, Interpretenwettbewerb der Unterhaltungskunst der DDR). Die Puhdys ble også populære i BRD, og var faktisk en av få vellykkede DDR-eksportvarer på 1970 og 80-tallet foruten kjemikalier og militært materiell. Etter Tysklands samling i 1990 skjøt Puhdys karriere ny og etterlengtet fart med utgivelsen av boken "PUHDYS - Eine Kultband aus dem Osten", og hva var vel mer naturlig at die Puhdys i 1995 ble valgt ut til å profilere det østlige Tysklands beste lag - F.C. Hansa Rostock? Den legendariske "Hansa-Hymne" ble resultatet. Som Puhdys har Hansa Rostock på mirakuløst vis klart å bite seg fast blant vesttyske kapitalkrefter. Laget har siden 1955 strevet seg gjennom DDR-Oberliga, DDR-Liga, DDR-Liga Staffel A, Oberliga Nordost, og 2.Bundesliga før laget nå har 9 år på rad bak seg i Bundesliga. I sannhet imponerende av laget fra østersjøkysten!

Hva så med die Puhdys i dag? De feiret nylig 35-årsjubileum og leverer stadig. For å vise at bandet også har en seriøs og kunstnerisk side, legger vi her også ved gratislåten "Wilder Frieden" fra 1999. Her er vi ikke langt bak verken Scorpions eller Rammstein! Og stadig er alvoret med: "Wir woll'n doch alle Sieger sein, denn unten fühlt man sich so klein, wir woll'n doch alle Sieger sein, und nicht so'n armes Schwein". Med østtyskernes nåværende protester mot bundesregjeringen friskt i minne spår vi at die Puhdys snart kan få ny aktualitet på flere måter fremover. Sann on!

mp3 / mp3 / tekst
nyeste artikkel / artikkeloversikt