barx.org presenterer

Muzak für die Massen

Katie Melua - The Closest Thing To Crazy / Julio Iglesias - Crazy

Mange av muzakspaltens trofaste lesere/lyttere mener det er galskap at vi ikke er mer aktuelle i våre lemfeldige presentasjoner. Vi legger oss halvflate for kritikken og fronter denne gangen to bidrag fra hvert sitt milennium. Den ene artisten er i sin ungdoms ypperste blomstring og kommer til Grieghallen 27. september 2004, mens den andre artisten nok må sies å være nærmere både tunge prostataproblemer og et evig teppefall enn både ungdommelighet og bergenske konsertscener. Galskap? Javisst! Og nettopp galskapen er en av flere fellesnevnere når det gjelder artistene og tonefølgene som presenteres her.

Kjærlighetens galskap og desperasjonen i et krevende forhold kan trygt sies å være temaet i begge sangene. Naturligvis uttrykkes følelsene litt annerledes fra ungpikens ståsted enn fra den belevne, men likevel følsomme, levemannens. Den nye stjernens egen naivistiske tekst blir fint balansert av latinoens ambisiøse og emosjonelle tolkning av Willie Nelsons evige klassiker. Felles for begge uttrykk er frykten for kjærlighetens styrke og en søtladen bitterhet over kjærlighetens uavvendelighet og fornuftens kapitulasjon. I sannhet evige tankekors for oss noen og enhver... Katie Melua er opprinnelig fra den multietniske kaukasusrepublikken Georgia - Stalin og Sjevarnadses fødeland, men flyttet litt uventet til Belfast, Nord-Irland som niåring i 1993. Som hjertekirurg fikk naturligvis Katies pappa arbeidstillatelse. Et godt liv i Vesten var sikret, selv om Nord-Irland heller ikke er en helt konfliktfri plett på den nordlige halvkule. Som tenåring vant unge Katie flere talentkonkurranser, og ble snart plukket opp av kapitalistiske krefter som straks så profittmuligheter hos den yndige kaukasieren, som også liker rock (se bilde). Katie er ung, men skriver modent om kjærligheten. Frasen "feeling twenty-two, acting seventeen" fra herværende sang, viser at Katie allerede nå er fullt på det rene med det det meste som kan forstås av kjærlighetens mysterier.

Kjent med kjærligheten skulle vi også mene vår spanske caballero Julio Iglesias er. Julio José Iglesias de La Cueva har feiet over flere enn 3630 kvinner, og leder ennå stort på sin sønn, margarinsangeren Enrique (Henrik), som bare er oppe i snaut 420. Julio er definitivt sjefen! At det bare skulle bli musikk og damer for legesønnen fra Madrid var ikke opplagt. Han strøk på opptaket til katedralkoret, studerte for å bli diplomat og ble til slutt profesjonell fotballkeeper for Real Madrid (se fotballrelatert bilde)! Men en bilulykke endret alt for Julio. Delvis invalidisert lå Julio lenge lenket til sengen, hulkende på spanske viser, mens de kvinnelige sykepleierne gjorde stadige visitter inn til den vakre atleten. Julio fulgte opp sangkarrieren, og ble etterhvert den mest kjente latinske sanger, komponist og kvinnebedårer. Men selv med 77 album solgt i mer enn 200 millioner eksemplarer og damer i hver seng, kan vi fremdeles ane Julios forundring over kjærlighetens uransakelighet, når han her strever seg gjennom denne flotte anglolingvistiske coverlåten i 1994. At 60-åringen uttrykker de samme følelsene som 20-åringen er et flott bevis på kjærlighetens universialitet og galskapen den sår i oss alle! Love on!

mp3 / tekst / mp3 / tekst
nyeste artikkel / artikkeloversikt