barx.org presenterer

Muzak für die Massen

Matti Røssland - Stjålen BåtEnda et enerverende neoanalytisk bidrag drysses her ut fra vår mann i vest, Billy Sjøens rikholdige skjorteermer. Hans sterke maritime hang bibeholdes herved, og her manifesteres til fulle skribentens dragning mot det sanne, naturalistiske og fremfor alt realistiske element som stadig finnes i de lokale og regionale sangskatter.

Robåtliv på kanten av loven

Er du ikke fra den vestvendte periferi mellom Bergen og Haugesund, har du kanskje ikke hørt om Matti. Tross sporadiske radiospillinger og et evig liv på turne, har Matti aldri helt fått det til. Han ble aldri noen ny Lillebjørn Nilsen, Ole Paus eller Åge Aleksandersen. Det har riktignok vært hevdet at Bruce Springsteen er USAs svar på Matti Røssland, men det er gjerne etter 23 pils i baren på Husnes Hotell. Matti har ikke røtter i Finland. Han lurer oss der.
-Jeg heter egentlig Ray Morten, men alle har kalt meg Matti siden før jeg ble født, så da har det bare blitt hengende. Det er liksom ikke noe jeg bare har kommet på i ettertid heller, forklarer Matti i et intervju. Hadde det ikke vært for Beat-for-beat-general Ivar Dyrhaug (forørig den fremste arvtakeren til nesten-pensjonist Vidar Lønn-Arnesen i tv-sjangeren la-oss-more-oss-så-inni-helvete-mye-av-at-programlederen-synger-og-danser-uten-kritisk-selvinnsikt), ville nok Matti fortsatt levd i konserttriangelet Frugård (Stord), Husnes Hotell(Husnes) og Flytten pub (Haugesund). Matti/Ray Morten debuterte på Dyrhaugs label Norsk Plateproduksjon i 1989 med plata "Før hanen galer". Siden gikk det slag i slag med en rekke utgivelser. Han ble riktignok aldri særlig stor, og har de siste årene faktisk levd litt i skyggenes dal i konserttriangelet Frugård (Stord), Husnes Hotell (Husnes) og Flytten pub (Haugesund). Derfor gjør det godt å se at Matti gir ut samleplate. Vi velger å presentere "Stjålen båt"som nå foreligger i ny versjon i duett med eks-værmelder Elin Tvedt. Ikke det at vi oppfordrer til kriminelle handlinger, men båttyverier har aldri blitt høyt prioritert av politiet (faktisk et potensielt tema for Holmgang-Stenstrøm: "Kan vi godta at politiet bare står og ser på at båtene våre stjeles av innvandrere mens gamle og syke som bygde opp landet ikke får den pleien de har krav på?"). Matti leverer varene. Ro i vei!

mp3
nyeste artikkel / artikkeloversikt