barx.org presenterer

Muzak für die Massen

Lillian Askeland - S-K-I-L-L-S-M-I-S-S-E

Spaltens sosiale samvittighet - rebellen fra havet ytterst i vest - Billy Sjøen, er tilbake med et tematisk tøft, men akk så aktuelt bidrag - definitivt myntet på tårepersene blant oss. Sjøens analytiske teft vises her tydelig ved hans flernivåpåpekninger som i sannhet setter muzak og virkelige empiriske konstellasjoner i et forbilledlig perspektiv.

K-J-E-M-P-E-L-Å-T

Lillian Askeland setter i denne klassiske låten fokus på et stadig mer utbredt samfunnsfenomen. Formelle oppløsninger av parforhold mellom voksne, heterofile mennesker i Norge i dag - bedre kjent som skilsmisse.

Lillian Askeland & Country Snakes har satt ettertrykkelig spor etter seg med et platesalg på over 1.000.000 - en million plater. De var fast husband/artister i det populære 70-talls programmet "Landhandelen" og medvirket ellers i en rekke andre tv-programmer. I følge dem selv har de også opptrådt i land som: Sverige, Finland, Danmark, Polen, Tyskland, Brasil, England, Skottland og USA. De har også medvirket i TV-programmer i flere av disse landene.

Med såpass mye internasjonal reisevirksomhet som ballast, skildrer Askeland her den tårevåte veien mot endelig samlivsbrudd. Vel er tekst og melodi lånt av Dolly Parton, men dette spiller mindre rolle for låtens slagkraft. Teksten er skrevet fra et mikroperspektiv, men fenomenet kan absolutt akkumuleres til makronivået.

I et pan-europeisk perspektiv topper Finland med 7 skilsmisser per 1.000 gifte personer, deretter følger Sverige, med 6,6. Danmark lå på tredjeplass i 1999 med 6,3 skilsmisser per 1.000 gifte. Norge og Island, med henholdsvis 5,2 og 4,9 per 1.000, havnet litt lenger ned på listen. Mønsteret ellers i Europa er ikke entydig, men katolske land som Italia og Irland ligger lavest med rundt 1 skilsmisse per 1.000 gifte. Andre katolske land som Frankrike og Portugal derimot, hadde høyere andeler, slik at Sør-Europa ikke framstår enhetlig på dette området.

Høydepunktet i låten er Askelands bokstavering av ordet skilsmisse. Med en rappers presisjon klarer hun på framifrå vis NESTEN å treffe korrekt på doble konsonanter og liknende lingvistiske utfordringer. At hun staver skilsmisse med to l'er er neppe hennes feil, lærerutdannet som hun er. Oversetterens tabbe noteres, men den tar ikke glansen fra Lillians pres(s)ta(s)sjoner! Så fyr opp avspilleren. Dette er en låt som bare må S-P-I-L-L-E-S-, gjerne H-Ø-Y-T!

mp3
nyeste artikkel / artikkeloversikt