barx.org presenterer

Muzak für die Massen

New Jordal Swingers - Sammen Er Vi Sterke

MFDM-redaksjonen har mottatt en urovekkende artikkel fra vår mann fra kulingens arnested, Billy Sjøen fra Karmøy. Etter tre samfulle redaksjonsmøter har vi kommet til at artikkelen kan publiseres, men ikke uten vånde. Det virker som vår perifere mann er i usedvanlig dårlig humør, og at dette går unødig utover hovedpersonene i denne muzakalske analysen. Kanskje er det minnene fra sommerens eventyr på Kafé Lanternen i Skudesneshavn som river og sliter? Men vi støtter ytringsfrihetens prinsipper i de fleste tilfeller og lar nåde gå for rett. Vi viser likevel til vår artikkel nr. 35 for en mer balansert presentasjon av bandet Billy S. her noe urettmessig heiser opp på slaktebenken.

Sterke og sterke, fru Blom...

Det er på tide å gripe fatt i et band som mange ganske så urettferdig har blitt hyllet som et av norsk rockehistories største band. Vi snakker om New Jordal Swingers (se bilde). Bandet har høstet mye sympati fordi fire av bandmedlemmene mistet livet i et ras på vei til spillejobb i Førde i 1982. Dobbeltbunnen i låten "Sammen er vi sterke" er åpenbar (se tekst), men vi vil framholde dette som et pompøst og overarrangert eksempel på NJSs mediane "rock".

Det er 20 år siden singelen ble lansert. Vi hører tydelig hvordan frontfigur Eigil Berg har stjålet pianostemmen fra Bruce Springsteens E-Street Band. Johnny Sareussen har også lyttet mye til den gang da genierklærte, nå psyko-killer Phil Spector med sine dombjeller og klokkespill. Eigil Berg utmerker seg også som en vokalist som egentlig ikke har noen stor stemme. Hans trinnløse sjalting mellom engelsk og norsk er riktignok ikke så tydelig her som i låten "Rock Machine". New Jordal Swingers - sammen er de ikke fullt så sterke.

mp3 / tekst
nyeste artikkel / artikkeloversikt