barx.org presenterer

Muzak für die Massen

Kids for Christmas - Jingle Bell JesusDet er jul igjen med alle julens gleder og sorger. Vi har i måneder stålsatt oss for julens komme, mye takket være handelsstandens rekordtidlige julefokus. Og det er på tide at også denne spalten tar på seg kritiske, men politisk korrekte briller og gir kommersialismen noen velfortjente julerapp over julefingrene.

Nåvel. Det er ikke til å underslå at artister verden over inngår i julekommersen, kanskje i større grad enn mange andre deltakere på det internasjonale varemarkedet. Dette skyldes naturligvis forsøk på å utnytte økonomiens nådeløse lover om tilbud-etterspørsel (jf. bl.a. Adam Smiths "An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations", 1776). Etterspørselen er som vi alle vet skyhøy rundt julen, både når det gjelder materielle ting for å dekke forpliktelsene folk føler de har, knyttet til evige sivilisasjonsbærende fenomener som gaveutveksling og omsorg. Det gir både sosial status og egen tilfredsstillelse å gi. Men det snedige med juleetterspørselskurven er at utenom den materielle driven i varemarkedet, er det i tillegg koplet på en ikke ubetydelig følelsesmessig drive. Vi vil vel alle komme i julestemning, den være seg enten religiøs, sekulær eller bare hedensk. Og det er da kunsten har en stor fordel. Juleartistenes juleplater tilfredsstiller minst to juleønsker på en gang: Materielle verdier i gaveutvekslingen og åndelige verdier i julestemningskapingen. Og som alle vet er det slik at når etterspørselen øker vil tilbudet også øke. Så tyter de da også frem: Vår alles kjære Sissel nordisk nynnende i juksepels, Mariah Carey i drakten nissen har våte drømmer om og Bryan Adams hesere enn noe julegløgg kan bøte på. Som vanlig har fattigdommens og homofiliens bekjempere, Frelsesarmeen, ingen problem med å få snille syngedamer eller syngemenn til å dale ned i skjul for å være snille på en kristen juleplate med overraskende stor omsetning.

Gjennom overstående spissformuleringer kan det mistenkes at spalten her tar et oppgjør med alt og alle når det gjelder den eksplosive blandingen av kultur, kommers og jul. Det gjør vi også, men selvsagt bare delvis. Vi er jo selv med på karusellen og vil neppe av, men bare vise at vi er kritisk reflektive overfor dette vestlig-kulturelle fenomenet. Vi redder oss inn ved å holde frem to enkle spørsmål. Hvem er julen til for og hvorfor feirer vi jul? Svaret er at det er barnas høytid og det er Jesus' fødselsdag. Vi slår derfor til med litt hardcore prising av julen ved å slå flere fete fluer vennlig sammen i en smekk. Vi presenterer her et ekte non-profit bidrag, en gratis-mp3 med et barnekor som synger en versjon av Bjelleklang med et sant, kristent budskap. Bedre blir det vel ikke. Så kan de radikale humanister komme med sine innvendinger. Vi er luther øre. Come on!

mp3
nyeste artikkel / artikkeloversikt